fredag 16 augusti 2013

Bostadsbristen i Stockholm - Vadå!

Alla pratar om bostadsbristen i tillväxtregionerna inte minst i Stockholm - varför byggs inte mer, vad är hindren?
Problemet är komplicerat. Egentligen är det ingen brist på bostäder i Stockholm! Utbudet är mycket stort - se exempelvis alla bostadsannonser i dagstidningarna på helgerna. Vid en snabb genomgång i våras var det ca 400 lediga bostadsrätter från  enskilda annonsörer, till detta kommer  byggbolagens utbud från JM, NCC, PEAB, HSB, Veidecke m.fl. När det gäller hyresrätter så är det möjligt att  få en hyresrätt i nyproduktion i kranskommunerna till Stockholm inom ett år (ibland snabbare) enligt Bostadsförmedlingens statistik.
Vad är problemet? När det gäller bostadsrätter så gäller marknadspriser. Den som betalar mest för lägenheten får den.  Byggbolagen sätter ett pris som man bedömer är marknadspriset. Om man sätter får lågt pris dvs missbedömt markandsläget så kan det bli spekulation. Någon köper lägenheten, flyttar aldrig in och säljer den sedan till det reella marknadspriset och byggbolaget går miste om en bättrre vinst. Hyreslägenheter i nyproduktion är för många för dyra. Där får man räkna med minst 10-11000kr för en tvåa. En etta för ca 7-8 000kr/månaden. Den hyran täcker produktionskostnaderna (ev. tomträttsavgälder m.m) plus en vinst för byggbolaget. Det är dock som regel mer lönsamt att bygga bostadsrätter i "bra" lägen.
För att skaffa en bostadsrätt och även hyra en hyreslägenhet så krävs alltså kapital och relativt stadiga inkomster. Minst 15 % av köpesumman måste vara eget kapital, resten kan man låna såvida man har stadiga inkomster vid ett  köp av bostadsrätt.  
Det är således betalningsviljan som sviktar! Och den finns av naturliga skäl hos yngre som pluggar, har osäkra  låglönejobb (ingen "fast" anställning) etc  Men, de vill flytta hemifrån och ha något eget och då efterfrågas en mindre  hyreslägenhet med låg hyra (och helst i ett bra läge - Södermalm!) Då är det brist, stor brist!! Det finns "billiga" hyreslägenheter i innerstan (ej nyproduktion) beroende på hyresregleringen. Antalet har blivit färre eftersom de kommunala bostadbolagen, enligt direktiv från moderaterna i Stadshuset, sålt ut tusentals hyreslägenheter i innerstan som  blivit bostadsrätter (som kan säljas fritt till marknadspriser).  De styrande i staden har således bidragit till bostadsbristen på "billiga" hyreslägenheter. Det har varit en medveten poltik. Nu försöker man rätta till detta genom att det  byggs hyreslägenheter men då blir hyran som för nyproduktion som en stor grupp bostadssökande inte kan betala.
Vad görs för övrigt - jag återkommer i nästa inlägg.

0 kommentarer:

Skicka en kommentar