onsdag 29 juni 2011

Visioner, program och verklighet i Stockholm

 Det tycks som om gapet mellan vad vi (ofta ansvariga politiker) säger sig vilja göra och vad de i praktiken gör blir allt större.. Inom miljöområdet är detta fenomen ofta förekommande och nu även speciellt inom stadsbyggnaden i Stockholm. Jag har har vid ett flertal tillfällen efterlyst vad säger stadsarkitekten om den stadsbyggnad som pågår i Stockholm (och som rimmar väldigt illa med det förslag till arkitekturprogram som för närvarande är ute på samråd). Överensstämmer exempelvis stadens förslag för nya Slussen med arkitekturprogrammet? Plus en rad andra projekt i Stockholm - där den ledande principen är att den som betalar mest för marken får bygga. Stadens nuvarande stadsbyggnadsideologi går ut på att tjäna så mycket pengar som möjligt. Frågan är vad pengarna skall användas till men en säker gissning är till motorvägsbyggande exempelvis Förbifart Stockholm (fd Västerleden) som kommer att kosta minst 30 tusen miljoner (30 miljarder). På köpet kan det dessutom resultera i att världsarvet Drottningholm stryks på världsarvslistan beroende på att motorvägen och breddningen av Drottningholmsvägen gör intrång i världsarvet. Men, det anser tydligen de beslutande politkerna (Alliansen) att det är värt - Bilstaden Stockholm  först och främst! 

tisdag 14 juni 2011

Slussen - styrt av trafikingenjörerna.

Slussenförslaget är en sorglig historia! Man har kritiserat dagens Slussen att det endast är en stor trafikkarusell som utgjorde lösningen på den allt ökande trafiken på 1930-talet. Nu skulle det bli något helt annat! Och vad har det blivit (detaljplaneförslaget som nu är utställt), jo en betydligt sämre trafiklösning utifrån ett hållbarhetsperspektiv än den nuvarande 1930-tals lösningen. Ola Andersson skriver i SvD (14 juni) att det nu liggande förslaget "är illa genomtänkt, bygger på obefintlig analys och tillgodoser knappast andra krav än snävt trafiktekniska". Förslaget påminner mest av allt trafiklösningarna vid Tegelbacken! Jag håller med och har vid åtskilliga tillfällen efterlyst en gestaltning, en stadsbyggnad värd namnet. Var är den sociala hållbarheten (exempelvis tillgängligheen för funktionshindrade), var är den ekologiska (miljömässiga) hållbarheten, var är den kulturella hållbarheten? Titta på modellen (eller ritningarna) på den stora trafikytan i Gamla Stan (nya Tegelbacken) där en trafikled går österut (Skeppsbron) och en västerut (Munkbroleden) dvs en ringled runt Gamla Stan. Jag tror att det är den enda staden i världen som ha en ringled (motortrafikled ) som kan skryta med att den går runt Slottet och Storkyrkan. Och vad blir det för miljö under bron vars bredd är lika bred som Essingledens bredaste del (42 meter)? Där planeras enligt modellen uteplatser (med servering/restaurant).
 Är det här förslaget av Världsklass, kommer världens turister och fackfolk att resa till Stockholm för att se och uppleva nya Slussen när det står färdigt? Vad säger stadsbyggarna, stadsarkitekten?