fredag 12 oktober 2012

Bostadsbristen

Fler bostäder om hyresregleringen avskaffas?

Orsakerna till bostadsbristen i fr.a. Stockholm beror till stor del på att vi sedan 40-talet har en hyresreglering ,hävdar många inte minst i flera inlägg i SvD.
Enligt ekonomisk teori så försvinner naturligtvis bristen om vi konsekvent inför marknadshyror dvs den som är villig att betala den högsta hyran  får hyra lägenheten. Besittningsrätten ska då också avskaffas så att om det vid ett senare tillfälle kommer någon som vill betala mer så ska den personen ha rätt ta över kontraktet (viss uppsägningstid bör finnas exemplevis en månad).  Genom detta system blir det "balans" - jämvikt! Ett annat resultat enligt förespråkarna är att då skulle det byggas många fler hyreslägenheter (istället för bostadsrätter eller ägarlägenheter). Nu ska det sägas att det för närvarande och under de senaste åren har byggts och byggs ca 50% hyreslägenheter och lika många bostadsrätter (endast några få ägarlägenheter).
Jag kanske för tydligehetens skull inte förordar ett system enligt ovan. Marknadsanpassade hyror införs för närvarande successivt,  dock enligt många politiker i Alliansen alldeles för långsamt. Hyrorna idag i nyproduktion ligger på en "marknadsnivå" och det har t.o.m. blivit svårt att får dessa uthyrda, i alla fall har unga hushåll det knepigt att betala dessa hyror (de som står i bostadskön). Mellan 10- 15 tusen kr per månad  för en tvåa är vad det kostar i nyproduktion.
Sedan,  som spelar in i sammanhanget är  Stiockholm stads markpoltik men det får bli i ett annat inlägg. 

1 kommentarer:

Martin Lindvall sa...

Har du verkligen funnit någon, ens i SvD, som argumenterar för ett slopat besittningsskydd?

Skicka en kommentar